Каталог > Press > Софарма на WED 2019: всеки може да има принос за чистия въздух

Софарма на WED 2019: всеки може да има принос за чистия въздух

5 Юни 2019

wed2019.pngСофарма е сред компаниите, присъединили се към инициативата “Да завъртим колелата за повече въздух” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, за отбелязване на Световния ден на околната среда, WED 2019.

На събитие-лекция, имащо за цел да информира обществото ни за опасностите от мръсния въздух, който дишаме и здравословните проблеми, до които той води, беше показан и приносът на бизнеса за чистия въздух. С това стартира серия от инициативи, свързани с  тазгодишната тема на Световния ден на околната среда - замърсяването на въздуха. Фактът, че 92 % от хората по света не дишат чист въздух води до истински истории - над 400,000 българи страдат от астма, а над 10 000 българи умират всяка година у нас вследствие замърсяването на въздуха, според проучване на Световната здравна организация.

Основните теми по време на събитието бяха как може да бъде ограничен този проблем, как замърсяването на въздуха се отразява на нашето здраве и какви са практиките на компаниите членки на БМГД за чист въздух и намаляване на екологичния им отпечатък в природата.  Водещи специалисти изнесоха лекции за последиците от замърсяването на въздуха върху нашето здраве. Пулмологът д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение “Въздух за здраве”, коментира общата заблуда на хората, че въздухът през лятото е по-чист от този през зимата: “Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист, защото в този период силното слънце задейства повече химични реакции и се образува озон в ниските части на атмосферата, който дразни дишането и е токсичен. Озонът е “добър” само, когато е високо в горните слоеве на атмосферата”.

Гост-лекторът доц. д-р Михаил Околийски от офиса на Световната Здравна организация в София заяви, че “Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита мръсния въздух за най-голям екологичен риск за здравето, след тютюнопушенето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. За да подобрим качеството на въздуха, трябва да се справим с многото източници на замърсяване на въздуха.”

Oпазването на околната среда е сред основополагащите принципи на Глобалния договор на ООН. Следвайки тези универсални принципи, българските компании, членове на инициативата, имат отговорно и чисто производство, спазват високи екологични стандарти, правят зелени инвестиции и развиват технологии, щадящи околната среда. За Софарма това надхвърля изискванията на Добрата прозиводствена практика и законовите изисквания и норми. Компанията "осинови" алея в природен парк Витоша и насърчава през годините използването на велосипеди чрез поставянето на велостойки из градската среда, инициативата SopharmaBike и подкрепата за велорали Драг Черни връх.

На събитието в галерия “Червената точка” пред представители на български компании, инфлуенсъри и журналисти от български медии, БМГД предизвика служителите на своите компании-членове да се включат в конкурсите "Да завъртим колелата за повече въздух": конкурс за споделени истории на колела и конкурс за градски веломаршрути. Историите ще бъдат оцеянвани от жури, а най-добрите ще получат тематични награди.

В колективните инициативи тази година се включват АЕЦ Козлодуй, Овергаз, Пощенска банка, Солвей соди, Софарма и ТехноЛогика.
wed1.jpg   wed2.jpg