Каталог > Press > Софарма ще преговаря за покупка на търговец на едро с лекарства в Молдова

Софарма ще преговаря за покупка на търговец на едро с лекарства в Молдова

10 Октомври 2016

Компанията регистрира медикамети и в Швеция

"Софарма" е подала уведомление за намерението си да заяви интерес за придобиване на компания за търговия на едро с лекарства в Молдова и до 10 дни очаква разрешение за концентрация от местната антимонополна комисия. Това съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", по време на среща на мениджмънта на групата с инвеститорите. Донев не пожела да коментира колко време ще продължат преговорите и евентуална цена на сделката. Той съобщи още, че компанията регистрира свое лекарство в Швеция, Чехия и Словакия и планира да разшири присъствието си като портфолио там и в други европейски държави. Донев отбеляза, че е предпазлив по отношение на прогнозата за окончателното възстановяване на ръста в продажбите на един от големите пазари на групата - Русия, защото не изключва нови девалвации във валутата и възможен шок на пазара. Според него пазарът в Украйна е достигнал дъното си през миналата година и сега се очаква ръст, а компанията е обречена да остане на тези два пазара, защото има производства и търговски компании там.

• Молдовският път към Румъния

От думите на председателя на съвета на директорите на "Софарма" стана ясно, че през следващите дни Комисията за защита на конкуренцията ще даде разрешение за придобиването на търговец на едро с лекарства в Кишинев, който притежава складова база и верига от 11 аптеки в страната.

Според Огнян Донев дъщерното дружество на фармацевтичния производител "Софарма трейдинг" ще се съсредоточи в навлизането на пазара в Сърбия, където от една година регистрира компания за търговия на едро с лекарства. След няколко години, когато планира да бъде сред пазарните лидери на растящия пазар с център Белград, "Софарма трейдинг" вероятно ще разшири съществено присъствието на групата в Молдова и оттам ще стъпи и в Румъния.

• Експанзията в Сърбия

Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг", коментира, че предстои регистрация на търговските марки на "Софарма"  в Сърбия.

"Пазарът там е нарастващ и в региона живеят 23-24 млн души. В момента развиваме на него ексклузивните си марки, които предлагаме и в България. Става въпрос за фрагментиран пазар с годишни обороти от около 600 млн. евро, който обаче отбелязва ръстове", каза Димитров. Той допълни, че очаква и през тази година в България управляваната от него компания да отбележи ръст на приходите и печалбата.

• Евентуално разрастване в България

Огнян Донев допълни още, че "Софарма" е получила предложение за покупка на дял от българска компания за производство на галенови разтвори. Това са различни видове спирт, кислородна вода, риванол, йод, калиев перманганат и др. и разглежда възможността да води преговори за влизане в дружеството. "Софарма" има в портфолиото на групата производства на болнични медикаменти, ампули, марли, бинтове, спринцовки, игли, системи, но няма собствено галенично производство и ще реши дали да води преговори. Годишните продажби на тези продукти са около 12 млн. лв. Те се използват в производството на лекарства, продават се в аптеките, а разтворите са едни от най-често употребяваните болнични продукти.

sopharma

• Болнични дългове

Инвеститорите критикуваха "Софарма трейдинг" за това, че в баланса й фигурират 70 млн. лв. просрочия от страна на болниците. По принцип компанията е най-големият доставчик на клиниките, които годишно пазаруват само медикаменти на стойност около 800 млн. лв. Само държавните и общинските болници имат задължения към доставчици на стойност над половин милиард лева, като около 150 млн. лв. от тях са просрочени. От "Софарма" се опитаха да обяснят ситуацията на болничния пазар, като включително отговаряха на въпроси дали плащането на просрочията на държавните болници и навременното изплащане на задълженията зависи от здравната каса.

"Коя болница предлагате да закрием", иронично попита Донев и заяви, че никога не са стигали до решение да оставят пациентите без лечение и водят непрекъснато преговори и сключват договори, за да си върнат парите навреме. Димитър Димитров допълни, че работят с всички 400 болници и не виждат риск, тъй като обращаемостта на дълга е 226-230 дни, кредитират разумно сектора и не биха искали да постъпват като петия по пазарен дял дистрибутор "Фаркол", който обяви, че тъй като болниците му дължат 1 млн. лв., спира да работи с тях.

Преди няколко години търговецът на едро "Фаркол", който е с централа в Бургас, обяви, че спира доставките за болниците, като най-голямо беше задължението на местната многопрофилна болница – 1.3 млн. лв., а "Пирогов" й дължеше около 1.2 млн. лв. – числа, които показват при какви обеми дистрибуторите се отказват да работят на болничния пазар.