Strona główna > Press > 2018 może się stać rokiem rewolucji spółki Sopharma S.A.

2018 może się stać rokiem rewolucji spółki Sopharma S.A.

7 Październik 2016

Wątpliwe czy rok 2017 będzie rokiem rewolucyjnym dla spółki Sopharma S.A., jednak nim może być rok 2018 – oryginalna bułgarska cząsteczka, wynalazek spółki Sopharma S.A. może wyjść na światowy rynek. Właśnie na to my pracujemy, to mogłoby całkiem zmienić oblicze naszej spółki. Wszystko poza tym jest zwykłym rozrastaniem się ekstensywnego typu. Dokładnie tak powiedział dyrektor wykonawczy spółki Sopharma S.A. Pan Ognian Donew w wywiadzie programowi Investor.bg,  nadanemu w edycji kanału Bloomberg TV Bulgaria.

Donev

"Mamy nadzieję dokonać niektóre nabycia. Bez przerwy toczą się negocjacje, nakierowane na nabycie potencjalnych celów, Bułgarska Giełda papierów wartościowych już została nami poinformowana о naszym domaganiem się przed Komisją Antymonopolową Mołdawii na przedmiot nabycia spółki w tym kraju".

Co do wątpień wykazanym na temat stałego charakteru wzrostu przychodów od sprzedaży produkcji, ogłoszonych przez dyrektora wykonawczego spółki Sopharma S.A.  podczas rozmowy z akcjonariuszami,  pan Donew powiedział tak:

"Makrootoczenie tych rynków, na których Sopharma S.A.  działa, nie przekonuje nas zaufać, iż osiągnięte polepszenie wyników stanie się stałą tendencją. Zarówno w Rosji jak i na Ukrainie dewaluacja lokalnej waluty doprowadziła do nieoczekiwanym przerwaniom sprzedaży. Dłuższe utrzymywanie się stosunkowo stabilnego kursu wymiany waluty krajowej wobec euro powoduje uspokojenie się konsumentów i przystosowaniu tych ostatnich do poziomu cen sprzedawanych przez nas produktów, a to z kolei prowadzi do wzrostu sprzedaży.

Z drugiej strony, mamy pewną przewagę konkurencyjną w wyniku dewaluacji walut narodowych w krajach byłego Związku Radzieckiego, tak jak w przypadku upadku popytu konsumenckiego uwaga klientów przenosi się do produktów o niższych kosztach - а to my jesteśmy właśnie w tym segmencie cenowym rynku".

Ambicje firmy na terytorium Serbii - osiągnąć ten sam poziom własnego udziału na rynku, jaki nasz handlowiec Sopharma Trading zwalczył w Bułgarii, gdzie nasz udział wynosi 22% - 23%, powiedział jeszcze pan Donew.