Strona główna > Press > Dzisiaj, 16 listopada, odbywa się dzień bez palenia. Od 1977 roku obchodzimy go co trzeci czwartek listopada z inicjatywy Amerykańskiego Stowarzyszenia Walki z Rakiem

16 Listopad 2017

Palenie może wydawać się osobistym wyborem każdego z nas, ale wybieramy czy być zdrowymi zarówno dla siebie, jak i dla ludzi wokół nas.

Wyzwaniem Dnia Bez Papierosa jest rzucenie palenia na, co najmniej, jeden dzień i zastanowienie się nad tym, jak wykorzystać zaoszczędzone minuty i zasoby. Inicjatywa ta pomaga zmienić nastawienie społeczeństwa do palenia poprzez zwiększenie świadomości nie tylko na temat wpływu dymu tytoniowego. Ważne jest, aby wiedzieć, że istnieją skuteczne metody rzucenia palenia. Do najskuteczniejszych należy też Tabex, o czym świadczą liczne badania naukowe, z których najnowsze przeprowadzono w 2014 roku w Nowej Zelandii.