Strona główna > Press > Leki generyczne umożliwiły dwa razy większej liczbie pacjentów skorzystać z leczenia bez wzrastania jego kosztów

19 Październik 2016

Генеричните лекарства спестяват на европейските държави 100 милиарда евро годишно

BGPharmA

Na przeprowadzonym ostatnio krajowym kongresie organizacji Assogenerici (stowarzyszenia włoskich producentów leków generycznych i biopodobnych), dnia 12 października 2016 r. w Rzymie został reprezentowany raport pod tytuł: Wartość leków generycznych”, w którym podstawowy akcent leży na konkurencyjności leków generycznych, dzięki którym dwa razy więcej pacjentów skorzystali z leczenia bez wzrastania jego kosztów, jak wynika z ogłoszonego badania IMS – międzynarodowej organizacji analizatorskiej – pod tytułem „Rola leków generycznych dla utrzymania niezachwianych systemów ochrony zdrowia: perspektywa europejska i włoska“ (The Role of Generic Medicines in Sustaining Healthcare Systems: A European and Italian Perspective).

Na tym kongresie wzięli udział przedstawiciele włoskiego rządu, Leki Dla Europy oraz ponad 200 uczestników reprezentujących różne organizacje pacjentów, lekarzy i struktury naukowe, oraz uczestnicy krajowej sieci dostarczania leków. Przed wygłoszeniem wyników badania Prezes Assogenerici,  pan Enrique Häusermann powiedział, że: „Leki generyczne udzielają pacjentom wielkie korzyści i dają możliwości europejskim krajom rozszerzyć pacjentom dostęp do leczenia, jednocześnie zmniejszając koszty tego leczenia.“ Co jest bardzo istotne dla Włoch, gdzie koszty leczenia mogą być wyjątkowo wysokie za koszt pacjenta.

Leki generyczne dają bodziec do rozwoju gospodarczego. Pan Pierluigi Antonelli, wiceprezes Leków Dla Europy, podkreślił, że: „Sektor leków generycznych to istotna część przyszłości włoskiego zarówno jak i europejskiego systemu ochrony zdrowia, więc to my musimy być najbardziej zainteresowanymi stronami w świetle nadchodzących wyzwań naszym europejskim systemom ochrony zdrowia. Nasz przemysł jest ważnym czynnikiem wspierającym wzrost gospodarki dzięki rozbudowanej podstawowej produkcji we Włoszech.“

Miliony pacjentów w Europie skorzystało z szerszego dostępu do najlepszych terapii, ich leczono od najbardziej ostrych oraz od najgorszych przewlekłych chorób – takich jak zachorowania układu naczyniowo-sercowego, cukrzyca a nawet rak. Ponad 160 000 osób w Europie zatrudniono w sektorze leków generycznych, stanowiących na dzień dzisiejszy 56% wypisywanych leków w Europie.