Strona główna > Inwestor > Sprawozdanie roczne 2018

Sprawozdanie roczne 2018

List do Akcjonariuszy

Mr. Donev

Szanowni nasi akcjonariusze, drodzy przyjaciele,

Mijał rok podsumowania - w przeddzień 85. rocznicy rzucić spojrzenie wstecz, ucieszyć się osiągniętym sukcesem, podziękować ludziom, razem z którymi ten sukces osiągnęliśmy i obchodzić święto wspólnie ze wszystkimi, z którymi chcemy podzielić i naszą przyszłość tez. Dziękuję wszystkim za to wszystko, co daliście nam!

Jesteśmy dumni, że po raz kolejny byliśmy wśród pionierów wprowadzeniem dwóch własnych przełomowych inicjatyw – podzieliliśmy się swoimi akcjami ze wszystkimi swoimi pracownikami, zgodnie z ich stażem pracy u nas i odpowiednio ich wkładem do sukcesu firmy; i jeszcze wydaliśmy po raz pierwszy dywidendę pośrednią. Otrzymaliśmy wsparcie naszych akcjonariuszy w zakresie obydwu inicjatyw, a to zawsze było dla nas ważne jako potwierdzenie, że robimy odpowiednie kroki.

Sopharma Group przebyła trudny proces integracji nowo nabytych Serbskiej spółki Lekowit i sieci aptek Farmastor w Bułgarii, również jak i połączenia się z firmą macierzystą spółki Unipharm.

Po bardzo silnym rokiem 2017 utrzymujemy tempo wzrostu przychodów skonsolidowanych ze sprzedaży, chociaż zwolniło się tempo wzrostu zysku netto. W drodze realizowania synergii z nowo nabytymi i połączonymi spółkami oczekujemy na optymalizację wyników operacyjnych i netto w ciągu najbliższych dwóch lat i osiągnięcie wskaźników zbliżonych do tych z 2017 roku.

Mamy nadzieję, że otrzymamy wasze wsparcie i zaufanie!

Ognian Donev,PhD,

23 luty

Odbyło się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy

15 czerwiec

Regularnie odbywało się Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy i podjęto decyzję o dystrybucji premii akcji wśród wszystkich pracowników z okazji 85. rocznicy Sopharma AD

1 Sierpień

Zwołano Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy i podjęto decyzję o przekształceniu poprzez połączenie Unipharm AD w Sopharma AD

14 Wrzesień

Zwołano Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy i podjęto decyzję o pierwszej wypłacie dywidendy tymczasowej

23 Październik

Ponad 10 000 pracowników, partnerów i przyjaciół obchodziło 85. rocznicę Sopharma AD w Arena Armeec w Sofii

16 Listopad

sty
lut
mar
kwi
Maj
cze
lip
sie
wrz
paź
lis
gru

Nowe osiągnięcia i produkty

Nowe produkty

na podstawie uprawnień marketingowych w okresie od stycznia do grudnia 2017 r. wydano decyzje o dopuszczeniu do obrotu trzy nowych produktów.

Amlodipine tabletki 5 mg

Amlodipine tabletki 10 mg

Doporizone piwnica

Zaplanowano na 2018 rok

Oczekuje się wdrożenia na rynku od trzech do sześć nowych produktów do końca 2018 roku.

Rozwój

Ponad 30 procesów produkcyjnych i technologii znajduje się w procesie transferu, walidacji i optymizacji. W toku jest opracowanie farmaceutyczne 4 nowych produktów spółki.

PROCESÓW PRODUKCYJNYCH

NOWYCH PRODUKTÓW

Rynki zagraniczne
Wysiłki skierowano na utrzymywanie i zwiększanie udziału spółki na rynkach podstawowych dla Spółki (Rosja, Ukraina i Polska), jak również na zakładanie i rozwój obecności w innych krajach (USA, Europa Wschodnia i Środkowa, region kaukaski).
Nowe produkty
Konsekwentnie wprowadzamy nowe produkty farmaceutyczne na wszystkich rynkach, na których Spółka sprzedaje swoje produkty, w celu rozszerzenia swojej oferty.
Naturalny rozwój
Rośniemy w naturalny sposób na wybranych nowych rynkach, aby stać się silnym graczem regionalnym ze stabilnymi, geograficznie zróżnicowanymi przychodami.
Optymalizacja zdolności produkcyjnej
Optymalizacja głównych zakładów produkcyjnych i budowanie nowych w celu zwiększenia zdolności produkcyjnych.
Integracja wewnątrzgrupowa
Dalsza konsolidacja i integracja Grupy, aby zoptymalizować strukturę kosztów, w pełni kontrolować łańcuch produkcji i korzystać z potencjalnych przydatnych działań wspólnych.