Home > Stories > Софарма представи различен поглед към фармацията на Базара на професиите

Софарма представи различен поглед към фармацията на Базара на професиите

Професиите на бъдещето се променят все повече. Днешните деца могат да избират специалности като VR дизайнер, инфлуенсър, блокчейн специалист, експерт по киберсигурност и иновации и т.н. Въпреки това обаче все още можеш да чуеш младежи, които искат класическа кариера като лекар, адвокат или журналист. Вземането на решение за професионалната реализация и развитие става все по-трудно. Четвъртият Базар на професиите, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, помага на децата и младежите именно в този труден избор.

На 23 и 24 ноември 2018г. в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк гостите на събитието се запознаха отблизо с вълнуващия свят на новите и класически професии и предизвикателствата на специалностите, без които още дълги години няма да можем да живеем. 

Професиите бяха представени по интересни начини, подходящи за две възрастови групи деца – интерактивни щандове (8-12 години) и лекции (12+ години). 

Децата имаха възможност да посетят щандовете, където чрез интерактивни демонстрации и креативни работилници се докоснаха до същината на професии като фармацевт, химик, геолог, програмист, газов инженер, учен биолог, специалист киберзащита, инженер по електроника, радио и телевизионен журналист и дори пожарникар.

Лекторите представиха работата си на разбираем за младежите език, а учениците можеха да задават въпроси и да почерпят от тяхното вдъхновение и мотивация да изберат точно тази специалност. Учениците разбраха също как и къде да търсят кариерни съвети и насоки.

Софарма се включи в Базара с подвижна лаборатория, в която химията и фармацията бяха показани на децата с цялата им атрактивност и творчески заряд. В неделния ден, вместо презентация, служители на компанията от ансамбъл Здрави показаха на желаещите първи стъпки в едни от най-обичаните български хора. Общото увлечение по народните танци успява да обедини специалисти с различни професии - фармацевти, технолози, IT специалисти, които заедно се оказват успешен екип не само в производството на лекарства. Подобно на народните танци, фармацията е индустрия със собствен ритъм и са необходими професионалните знания и умения, и човешката отдаденост и упоритост на хора с различен профил, за да се постигне краен резултат с винаги високо качество.  

Според организаторите на Базара от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН “Всяка година на базара на професиите се срещаме с много любопитни и активни деца и младежи, които мечтаят смело, както и с родители, които искат да бъдат полезни съветници на децата си. На базара те могат да се срещнат с вдъхновящи лектори и най-различни специалисти. Общото между всички тези успели професионалисти е, че са щастливи да работят това, което обичат и да са полезни със своите умения. Сигурни сме, че именно тези хора могат да вдъхновят младежите и техните родители да са любопитни и търсещи, да намерят своето призвание.” 

Базарът традиционно има и “родителска среща”, като тази година тя беше на тема “Полезният родител. Как да сме добър кариерен консултант на децата си” и се проведе от Гергана Раковска, Фондация бизнеса за образованието. Тя представи специален тест за кариерно консултиране за родители.

Базарът е финалното събитие на проекта „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Компаниите, които участват в Базара и представят много и различни индустрии и професии са Асарел Медет, Булсатком, Контур Глобал Марица Изток 3, Неохим, Ню Бояна, ОББ, Овергаз, Стомана индъстри, ТехноЛогика, Фесто Производство, фондация Каузи, фондация Конкордия, фондация Bcausе, bTV медия груп, Chaos Group и Melexis.

Медийни партньори на проекта са bTV Новините, bTV Радио, Jazz FM, Classic FM, N-Joy, Darik Радио, Azcheta.com, радио Family, Детски дневник, purvite7.bg, az-deteto.com, b2bmedia.bg, computerworld.bg, espresso news, kafene.bg, malchovci.com, sofia.plays.bg, LoveTheater.bg, ngobg.info, csrab.com, Market Trend, Terminal3.bg, teenstation.net, teenproblem.net, uspelite.bg и фондация BCause.

Базар на професиите 2018_1   Базар на професиите 2018_2   Базар на професиите 2018_3