Каталог > Press > 62% от изписваните в Европа лекарства са генерични

62% от изписваните в Европа лекарства са генерични

17 Юни 2017

Нараства значението на генеричните лекарствени продукти за общественото здраве, тъй като възлизат на 62% от лекарствата, отпускани в Европа, като в същото време са само 4% от общия бюджет за здравеопазване на ЕС. Това стана ясно от доклада на IMS Health на 23тата конференция на Medicine for Europe и 20 годишна конференция на IGBA (International Generic and Biosimilar Medicines Association).

В същото време неустойчивите политики за ценообразуване в ЕС водят до недостиг на основни животоспасяващи лекарства и застрашават пациентите, според доклад на Economist Intelligence Unit. Необходимо е регулаторно сътрудничество между бранша и регулаторите, за да се гарантира безопасността, качеството и ефективността на терапиите, като същевременно се намалят административните разходи, според Адриан ван ден Hoven, председател на IGBA.

Софарма АД е член на Medicine for Europe и активно участва в дебатите по развитието на здравеопазването в ЕС.

f7eea382-81c9-40a5-b06a-a3e1c9db6092-ori