Каталог > Press > Весела Стоева: Тази пролет в Париж милиони хора ще повторят името България

Весела Стоева: Тази пролет в Париж милиони хора ще повторят името България

16 Март 2015

На 14 и 15 април в Париж ще се състои едно от най-големите български културни събития в последните десетилетия. Тогава в Лувъра се открива изложбата “Епопея на тракийските царе, археологически открития от България”, която ще покаже цялото богатство на една от най-древните и креативни цивилизации по нашите земи. Очаква се експозицията, която ще продължи до 20 юли, да бъде видяна от 4 млн. потенциални посетители.

Паралелно с изложбата, в която участват 17 музея от цялата страна, ще тече български културен сезон, посветен на съвременното изкуство, ще бъде организиран научен семинар за българската археология, както и бизнес форум, целящ да стимулира инвестициите в икономиката на страната. Ще бъде разгърната и голяма рекламна кампания на културния туризъм у нас.

Организацията на подобно мащабно събитие изисква много средства - около 900 000 евро като цяло. Една трета от тях са осигурени от Лувъра, втората трета - от българското правителство, а за останалите средства се разчита на български частни компании, на френски бизнесмени, които развиват бизнес в страната ни, както и на индивидуални дарители. До момента 30-35 фирми са се включили в дарителската кампания, очаква се това да направят още около 15. Така с общи усилия на българи и французи ще бъде осъществено едно събитие, за което със сигурност ще се говори много и дълго не само в Париж, но и във всички държави, откъдето идват посетителите на Лувъра.

Месец преди вернисажа във френската столица “24 часа” потърси някои от дарителите на изложбата с тракийски съкровища и ги помоли в няколко поредни броя да разкажат за мотивите си да я подкрепят финансово.

Днес ви предлагаме интервюто с Весела Стоева, зам.- председател на Съвета на директорите на “Софарма”:

МАРИЯ ПЕТРОВА

- Г-жо Стоева, защо компания “Софарма” реши да стане дарител на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра?

- Защото сме българи. Защото сме национално и обществено отговорна компания. Защото това е невероятна възможност да бъде представена България в най-добрата си светлина – със своето богато културно-историческо наследство, със своите талантливи творци – музиканти, изпълнители, художници.

Очертава се един

уникален

културен сезон

в Париж, с множество инициативи, чието начало ще бъде поставено с откриването на изложбата в Лувъра – най-посещавания музей в света.

Подкрепям безрезервно инициативата на министър Вежди Рашидов, зад която застана цялото българско правителство.

Адмирираме начина, по който се отзоваха френската държава и френският културен елит. Оценяваме гигантския труд по организацията на българските и френските историци, археолози, реставратори и музейни работници.

Тази пролет в Париж милиони хора ще прочетат и повторят името България.

Няма как да не се откликне на това!

- Компанията, която представлявате, често спонсорира културни събития, най-вече в сферата на изобразителното изкуство. Как избирате кой проект да подкрепите от многото, които със сигурност се надяват на вашата финансова помощ?

- Не бих казала,че е толкова често. Ние сме публична компания и следваме определени ограничения, наложени от фирмената ни политика.

Държим да

подкрепяме

каузи

Не можем обаче да пренебрегнем възможността българската публика да се срещне с творчеството на ярки съвременни артисти или да се докосне до творбите на Роден или Пикасо.

- Вашата дейност е свързана с човешкото здраве. Какви други благотворителни каузи финансирате?

- Благотворителността за “Софарма” е корпоративна ценност. Нашата дейност включва поредица от инициативи, свързани с подпомагане на социално слабите прослойки на обществото – сираци, деца и възрастни в специализирани домове. Освен редовни дарения на медикаменти организираме безплатни прегледи, консултации и терапии. Включваме се в редица благотворителни базари.

Имаме множество инициативи, свързани със стимулиране на спортуването и здравословния начин на живот – лагери, излети, спортни състезания. Особено внимание отделяме на борбата с тютюнопушенето. Опитваме се да запълним със съдържание нашето послание “Животът е хубав, когато сме здрави!”

- Откривате ли някаква връзка между изкуството и лекарствата?

- Да, доколкото изкуството служи на духовното здраве, а лекарствата подпомагат физическото. За да води пълноценен живот, човек се нуждае и от двете.

- Има ли компанията ви интереси на френския пазар и как ще използвате в този смисъл организираните срещи с френския бизнес в рамките на изложбата?

- По-скоро не. Ще уважим икономическия форум. Това е възможност за много фирми да се възползват от предстоящите срещи.

Но бих искала да подчертая, че нашето участие като дарители няма никакъв икономически подтекст или очаквания за реклама на компанията.

- Как да рекламираме държавата си навън? Какво да е логото на страната? И на какво трябва да наблегнем, за да привлечем туристите в България – на евтиното море, на виното, на спа, културата или духовността – църквите и манастирите?

- Форуми като този в Париж са образец за реклама на държавата ни. В случая идеята да се представи България като атрактивна дестинация за културен туризъм е основополагаща.

Ние имаме

изключителни

дадености в това

отношение

Със сигурност това би събудило интереса на милионите посетители на Лувъра и би насочило част от тях към страната ни. А всеки, който е имал възможност да попътува и опознае българската природа, да се докосне до фолклора и традициите ни, да се убеди в нашето гостоприемство, почти винаги се връща пак. И води други със себе си.

- Как да бъде стимулирано самочувствието на българите на тема история и култура? Какво да се направи, за да започнат те да опазват по-ревниво историческите паметници и артефакти, които да ни представят пред света?

- Не смятам, че българите са лишени от самочувствие в това отношение. Живеем в красива страна и ценим историята си. Стимулите всеки от нас трябва да намери сам за себе си и да съумее да ги предаде на децата си. Пътят към това минава през образованието и възпитанието.

в-к 24 часа