Каталог > Press > Огнян Донев: Търг срещу заявени количества ще намали цената на лекарствата, плащани от касата

30 Септември 2015

Износът на лекарства не попада под международни санкции

Лекарствата у нас са едни от най-скъпите в Европа и заради липсата на различно ДДС от останалите стоки и услуги. Спорът с държавата се води отдавна, но засега няма индикации данъчната ставка да се промени. Това коментира изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Специално намаляването на ДДС и правенето на лекарствата, независимо кой е производителя, защото за България специално делът, в който плащаме от джоба си, е по-голям от този, отколкото на европейските потребители.

Липсата на аптеки в малките населени места е проблем, който може да бъде решен частично, коментира Донев. В места с около и под 50 души нито държавата,нито индустрията имат икономически интерес и възможност да открият аптека. Все пак има места според географски и демографски принципи да се открият аптеки, допълни още той.

В спора доколко би трябвало здравната каса да плаща за животоподдържащи генерични лекарства, заради по-ниската цена, вместо за оригиналните, е отдавна, коментира собственикът на Софарма.

Спорът е дотам доколкото някои иновативни лечения са изключително скъпи, е дали трябва това да бъде дофинансирано от производители на генерици, които нямат никакво отношение. Трябва да се намери баланса. Търси се по-голяма тежест там където е възможно върху генеричните лекарства.

Донев предлага като решение немският модел. Според потреблението на дадено лекарство държавата да обявява обществена поръчка за него. Тогава ще има повече кандидати, които са готови да предложат по-ниски цени. Оттам ще се избере и най-ниската оферта, съответно разходът за държавата ще е по-малък.

„Софарма“ инвестира и в Беларус. Компанията строи нова производствена мощност в гр. Дрон. Износът на фармацевтичното предприятие към трети страни не е пострадал, коментира Донев санкциите към Русия и Иран.

Никой не може да подложи народа си на геноцид. Имаме сделки и доставяме в Иран. Нямаме ембарго. Лекарствата никога не са били под санкции.

Донев пожела на здравния министър успех в довършването на започналата здравна реформа. Според бизнесмена тя трябва да бъде извършена именно от лекарите. Трябва обаче да се намери баланс между оправданите искания на медиците и използването на системата за източване на пари.